fredag 17 februari 2012

Kokslov

Var man än befinner sig springer tiden iväg. Fast ibland känns det som om att den står stilla. Oavsett om tiden springer iväg eller står still är det dags för lov igen. Karnevalslovet, eller sportlovet som vi svenskar kallar det, börjar för vår del i morgon. Jag funderade tidigare i veckan på detta med sportlov. Vad är ursprunget till det och när började det? I Dagens Nyheter fann jag en artikel från 2011 som gav mig svar på mina frågor. 1940, en av de kalla krigsvintrarna, bestämde man sig för att stänga landets skolor för att spara in på bränsle. Resultatet blev bra och sedan gjorde man likadant de kommande åren och hade på det sättet skapat en ny tradition. Som en bieffekt av detta lov uppfattade man att eleverna dessutom var mindre sjuka under våren när de hade varit lediga en vecka i februari eller mars. När man stängde skolorna såg man även till att skapa program med olika aktiviteter för att barnen och ungdomarna skulle ha något att göra. Jag rekommenderar er att läsa artikeln, Koks upphov till dagens sportlov, om ni vill veta mer om sportlovets historia.

Veckan som gått har innehållit två viktiga milstolpar i Pontus liv. I måndags tappade han en av framtänderna i överkäken och har numera en stor glugg där. Gluggen kommer antagligen att bli större om några veckor eftersom tanden bredvid är lite lös också. I går var det läsdiplomering för honom. De 19 barnen i hans klass har lärt sig att läsa och nu fick de visa det för föräldrarna. Alla läste några meningar högt och sjöng sånger och dansade för de stolta föräldrarna som var en intresserad publik. Sedan delades diplomen ut. Jag är djupt imponerad av hur deras lärare har lyckats att på mindre än ett halvår få 19 små barn att lära sig att läsa kortare texter. Vår 6-åring försöker nu att läsa på allt han ser.  Fortsätter han att utveckla sin läsförmåga och läsglädje lika snabbt som hittills, läser han böcker själv innan sommaren är  här.

I morgon tidigt, tidigt startar vi bilen och åker till franska alperna. I år har vi kontrollerat bokningen extra noga för att slippa vara med om samma stress som förra året. Hela familjen ser fram emot en vecka i snön. Inget ont som inte har något gott med sig brukar man säga och i det här fallet sänder jag en tanke till de kalla krigsvintrarna. Hade man inte varit tvungna att spara bränsle i början på 1940-talet hade vi kanske inte haft sportlov i dagens skola.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Potatislov blir hörstlov och kokslov blir sportlov. :)
    Vad härligt med en sådan ceremoni för att motivera barnen att läsa, spännande. Vad stolta de måste ha kÄnnt sig också!

    Hoppas ni får en trevlig liten semester!

    SvaraRadera
  2. Det är alltid kul när man får veta vad som ligger bakom våra lov från skolan. Läsdiplomeringen var en fullträff för att motivera barnen att läsa. Jag blir än mer imponerad av att de lärt sig att läsa så snabbt med tanke på att en stor del av barnen är (minst) tvåspråkiga . Båda våra barn har väldigt duktiga och engagerade lärare här.

    SvaraRadera