söndag 12 februari 2012

Pensionsålder och kyla

En skillnad på hur människor reagerar på ökad pensionsålder blev tydlig under veckan som gick. Fredrik Reinfeldts uttalande om att människor i Sverige kanske i framtiden får räkna med höjd pensionsålder fick många att se rött. Röster höjdes i media till stöd för statsministerns uttalande, men ett stort antal kritiska röster höjdes också. Pensionsåldern i olika EU-länder har varit ett aktuellt ämne det senaste halvåret. Mest högljudda har protesterna varit i Grekland. Även i Belgien har man ställts inför faktum att pensionsåldern kommer att höjas för de offentliganställda. I fredags visade brandmännen i Belgien sitt missnöje med att deras pensionsålder kommer att höjas. De åkte helt enkelt till regeringsbyggnaderna mitt i staden och sprutade vatten. Det var minusgrader ute och det gjorde att protesten blev väldigt kännbar, då vattnet frös till is. Tänk er Rosenbad inbäddat i ett ishölje när svenska brandmän gjort likadant som sina belgiska kollegor. En sådan manifestation tror jag aldrig skulle inträffa i Sverige. Vi är lite mindre konfliktbenägna än belgarna känns det som.

En annan nyhet i Belgien den gångna veckan är kylan. Belgien har haft minusgrader fjorton dagar i rad. Senast det inträffade var vintern 1941. På rean köpte jag ett par varma vinterstövlar som jag trodde att jag enbart skulle få användning för när vi åkte till alperna. De har jag använt i stort sett varje dag och inte frusit om fötterna en enda gång. Det är rekord i min värld. Jag fryser ständigt om fingrar och tår under vintern. Nu har jag äntligen blivit så gammal att fåfängan har försvunnit och jag vandrar glatt omkring i min dunjacka som går ner över rumpan, har långkalsonger, fula, men varma stövlar, mössa och stora gore tex-tumvantar från Hestra. Mamma, detta är sant och jag önskar att jag hade varit lika klok för 25 år sedan... I torsdags arbetade jag på maternelle och var ute i nästan en och en halv timme utan att frysa om tårna eller fingrarna, trots att jag inte rörde speciellt mycket på mig.
Ett av mina bästa reafynd någonsin. 35€ kostade de. Antagligen för klumpiga för de chica kvinnorna i denna stad som trippar omkring i tunna skor och kjolar när det är -10 grader utomhus. 

5 kommentarer:

  1. Ja, det ser rätt löjligt ut när de belgiska kvinnorna kommer i sina pälsar eller dunkappor och så små nätta skor med klack till det. Många frös nog rejält antar jag.

    SvaraRadera
  2. Eller som stockholms-nippertipporna, korta jackor och kjolar och nylonstrumpbyxor. Då känner man sig verkligen som "bönnera" från landet, när man stövlar fram i thermobyxor och rejäla vinterkängor. :)

    SvaraRadera
  3. Jag är så nöjd över att inte behöva frysa när det är kallt ute och att jag har blivit så gammal att jag inte bryr mig om vad andra tycker och tänker när de ser min klädsel. Hellre varm, ful och glad än kall, snygg och sur!

    SvaraRadera
  4. En liten nyfiken fråga. Vad är pensionsåldern i Belgien?

    Och du... Du har blivit vuxen och klok. :D

    SvaraRadera
  5. Jag gillar nyfikna frågor!

    Pensionsåldern är 65 år i Belgien, men precis som i en hel del andra länder har en del offentliganställda som poliser och brandmän lägre pensionsålder. Brandmännen protesterade mot att deras pensionsålder skull höjas från 60 till 62 år. Polisernas pensionsålder, 58 år, lät man bli.

    Visst har jag blivit vuxen och klok, även om jag ibland inte förstår att något av det har hänt...

    SvaraRadera