tisdag 24 april 2012

Sjukvård här och där

Mitt knäproblem vill inte ge med sig och efter att ha fått resultatet från min magnetröntgen kontaktade jag en ortoped. I lördags träffade jag honom på ett av sjukhusen här i staden. Den här gången var jag också ute i god tid och hittade direkt till angiven adress. Doktorn hämtade mig i väntrummet och allt var i sin ordning. Jag lämnade över det papper jag fått av allmänläkaren med resultatet av magnetröntgen. Doktorn tittade på mig och frågade efter CD:n. Magnetröntgen spelades in och sedan kan man få en CD med hela undersökningen på. Något att titta på en fredagkväll tillsammans med familjen, eller kanske inte... Nu hade jag inte någon CD. Jag frågade efter en i samband med röntgen och de skakade på huvudet och fick det att framstå som lika osannolikt som att jag skulle få audiens hos påven, att jag skulle få en CD i min hand.

Nåväl, doktorn i lördags undersökte mitt knä, men kunde inte säga så mycket utan att ha studerat CD:n. Konversationen mellan oss var ganska komisk. Han talade inte engelska, men förstod och jag har ju samma utgångsläge på franska, kan inte prata så mycket, men förstår en del. Vi kom fram till att hans sekreterare skulle kontakta sjukhuset för att få tag på CD:n och jag skulle ringa idag för att få vidare instruktioner om vad som gällde. Idag på förmiddagen fick jag tag på sekreteraren. Nu visade det sig att det var jag som talade om för henne att hon skulle kontakta sjukhuset, fastän att jag är säker på att det var han som skulle sagt till henne det. Hon har lovat att göra det och efter det ska de återkomma med närmare instruktioner. Jag blir inte riktigt klok på det här, men får väl lägga det i kategorin "This is Belgium" och le och skaka lite lätt på huvudet.

När vi var i Sverige vid påsk hade jag viss kontakt med svenska myndigheter och sjukvården. För min del känns det svenska systemet ganska enkelt. Givetvis beroende på att jag "kan" det och att vi talar samma språk. Sjukvården i Sverige ordnar en tid för röntgen åt dig och slussar dig vidare till en specialist om det behövs. Informationen du och de behöver finns på plats i samband med besöket. Nu vet jag att det inte alltid fungerar på det här sättet men grundtanken är i sig god.  Här är jag som patient ansvarig för att ha med mig det som behövs till respektive läkare. Jag väljer vilken läkare jag vill gå till själv och är ansvarig för att boka tid hos de eventuella specialister jag behöver. Det positiva här är att jag kan träffa en specialist omgående för att reda ut min medicinska status. I Sverige är jag garanterad att träffa en specialist inom 90 dagar. Mycket kan hända på 90 dagar. Med andra ord tycker jag att det finns för- och nackdelar i båda systemen. I Sverige har man rätt till tolk i samband med sjukvårdsbesök. Jag undrar om det finns i Belgien? Jag skulle nog faktiskt behöva en...
Jag försöker att orientera rätt i sjukvården och får mig och börjar förstå hur jobbigt det måste vara för de som invandrar till Sverige. 

1 kommentar:

  1. Nä, du har inte rätt till tolk här utan får betala själv för det i så fall. Så säger i alla fall Tolken och hon borde ju veta!

    Det finns ju fördelar med båda systemen men jag gillar hur det är här, inget strul med remisser, vill du ha en undersökning får du den utan att behöva övertala någon att du ska ha den undersökningen. Ett betydligt snabbare system!

    SvaraRadera