tisdag 5 juli 2011

Sopor

En av tankarna med bloggen var från början att visa på likheter och skillnader mellan det svenska och det belgiska samhället. De inslagen har försvunnit under de senaste månaderna. Nyhetens behag har gått över och saker som vi från början tyckte var knepiga är numera självklara.

En sak som vi reagerade på i början var hur man sköter sophämtningen och sopsorteringen. Vi hade blivit vana vid kretsloppstänkandet i Borås. Där sorterade vi brännbart i vita påsar och kompost i svarta påsar som vi sedan stoppade i vår gröna soptunna. Soptunnan tömdes varannan vecka och det var bäst att inte gå för nära den på sommaren. Soppåsarna sorterades på tippen.  Med ojämna mellanrum åkte vi till återvinningsstationen med plast, glas och tidningar. Flaskor och burkar pantades i mataffären.

När vi flyttade hit kunde vi konstatera att det är mycket som är annorlunda. Här slänger vi brännbart och matrester tillsammans i vilken plastpåse som helst. Plastpåsarna läggs sedan i en stor vit sopsäck. De vita sopsäckarna ställs ner på gatan utanför porten tidigt på morgonen på tisdagar och fredagar. I gathörnen samlar sopgubbarna ihop påsarna och slänger in dem för hand i sopbilens stora gap. På fredagar ställer vi ut de gula, genomskinliga, påsarna med pappersavfall och tidningar och de blå, genomskinliga, påsarna för plast, metall och tetrapack. Man kan även ställa ut kartonger på fredagar. Glasåtervinning finns på flera ställen i närheten och pant ges bara på ölflaskor och backar.
Torsdag kväll i grannskapet. Fredag morgon hämtas soporna och den stökiga gatubilden försvinner  under morgonen och förmiddagen. 
Jag tycker fortfarande att Borås tanke om kretsloppet är bra. Där bodde vi i ett hus med fjärrvärme som kom från sopförbränningen, till viss del åtminstone... Vi körde en gasbil som gick på gas som utvanns från kompostavfallet också det till viss del... Det kändes bra. I den här staden finns kretsloppstänkandet inte alls på samma sätt. Det som är bättre i Bryssel är att soporna hämtas oftare (det luktar inte lika illa...) och att det inte finns en massa stökiga återvinningsstationer. Här tas allt med som man ställer ut på gatan, om man har sorterat det i rätt sorts påse. Visst ser det lite stökigt ut på gatorna tidiga tisdagar och fredagar, men i övriga dagar ser det städat ut, om man bortser från hundbajset...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar