fredag 11 januari 2013

Palais Royal och jul m.m

Konserten på Palais Royal var vacker. Både musiken och byggnaden andades kunglig pompa och ståt. Palatset är mycket stort och vi hann bara se en bråkdel av det under vår kväll där. Högt i tak, stora ljuskronor, mycket förgyllda pelare, imponerande blomsteruppsättningar och vackra parkettgolv ramade in vår kväll. Musikerna och sångarna höll hög klass. Bland annat sjöng Belgiens mest kände baryton, José van Dam, för oss. Enligt vår franskfröken är han att betrakta mer eller mindre som ett helgon i detta land.
Det var lite svårt att fotografera under konserten. Den spelades in av TV och de hade lite för bra ljus för vår dåliga kamera. Dessutom kändes det lite fånigt att sitta och fotografera under konserten. Efteråt var det så mycket människor att det var svårt att få till en snygg bild på interiören. 
Efter noggrant övervägande klädde jag mig i en liten svart klänning, som gick ner över knäet, kavaj och lagom höga skor. När vi kom dit insåg jag att jag kunde haft på mig nästan vad som helst, förutom jeans. Nu vet jag det om vi, mot förmodan, skulle bli bjudna i år också. Vi fick sitta ganska långt bak i salen och den enda av kungafamiljen som jag skymtade var den belgiska kronprinsessan. Stolarna var ganska obekväma och under konsertens gång fick jag lite lätt plastsmak där bak. Musiken var som sagt var vacker. Så vacker att en äldre dam några rader framför oss svimmade. Hon fick snabbt hjälp av den kungliga staben och leddes diskret ut. Efter konserten bjöds det på champagne och snittar. Ett trevligt arrangemang för ca. 500 personer. Vi lämnade tillställningen ganska tidigt för att hämta upp barnen hemma hos en kompis.
En bild på 2012 års "julgran" på Grand Place. Den blev hett diskuterad och kritiserad... 
Två dygn senare satte vi oss i bilen och påbörjade julresan till Sverige. Vi följde vårt favoritupplägg och körde några timmar på fredag kväll tills vi var strax utanför Bremen. Där sov vi över på ett litet hotell och fortsatte vår resa på lördag morgon. Det gick knappt att komma in i bilen på morgonen eftersom den var mer eller mindre ingjuten i is. Vägarna var som tur var saltade, men trafiken flöt ganska trögt mellan Bremen och Hamburg, men vi stod aldrig helt stilla. Vi halv sju öppnade vi dörren till stugan och möttes där av en julgran, hyacinter, pepparkakshus, julgodis och lite annat smått och gott. Det var Pärs pappa och min mammas väninna som hade julpyntat lite åt oss. Vi blev så glada och kände oss väldigt välkomna till Sverige och julen.
Redo att äta upp pepparkakshuset. Johan står bakom mig...

Jul och nyår flöt sedan på ganska lugnt, men med ganska mycket tid i bilen. Jag och Pär tillbringade ett dygn i Göteborg på tu man hand. Bland annat var vi och åt på Kock och vin. Där stötte vi på våra vänner som flyttade hem från Bryssel i somras. Livet är fullt av överraskningar! Vi körde runt lite mer än vad vi tänkt oss eftersom min pappa och Pärs mamma blev inlagda på sjukhus, båda två med dubbelsidig lunginflammation.

Det nya året skålade vi in i Sandared och vi hoppas att det ska bli ett år som bjuder på många glada överraskningar och färre sjukdomar än 2012. God fortsättning till alla som läser här!